Turli mamlakatlarda oziq-ovqat haqida 20 ta qiziqarli ma’lumotlar

Dunyoda qariyb ikki yuz mamlakat mavjud va ularning har birida milliy taomlar o’ziga xosligi bilan ajralib turadi. Bundan tashqari, turli mintaqalar aholisi ba’zan qo’shnilarining ishonchsizlik bilan tayyorlayotgan narsalari haqida savol berishadi, garchi ko’pincha bitta oshxona boshqasidan yomon emas. Va sayohatchilar bo’lish yaxshi bo’lishi mumkin – siz Yerning turli burchaklarida har qanday mazali ta’mni tatib ko’rishingiz mumkin.

Xrizantema bargli pishiriqlar Xitoy va Yaponiyada juda mashhur.

Qadimgi Rimliklar birinchi bo’lib maydanoz novdasi bilan idishlarni bezashgan – agar ular dushmanlar tomonidan zaharlangan bo’lsa, bu o’simlik zaharni zararsizlantirishi mumkinligiga ishonishgan.

Har kuni 27 million amerikalik McDonald’sda ovqatlanadi.

Filippinda, yong’oqsiz maydalangan kokos yong’og’i yaxshi natija hisoblanadi.

19-asrning o’rtalariga qadar, frantsuz restoranlarida buyurtma qilingan barcha idishlar birdaniga mehmonga keltirildi. Keyin rus knyazi Parijga tashrif buyurdi va ovqatni menyuda paydo bo’lgan tartibda asta-sekin olib kelinganda muqobil xizmat haqida gapirdi. Taqdimotning ushbu usuli hamma joyda qo’llanila boshlandi va hanuzgacha xizmat a la russe deb ataladi.

Evropa Ittifoqi qonun chiqaruvchilari rasmiy ravishda bodring, pomidor, qovoq, romashka, sabzi va zanjabilni meva sifatida tan oldilar.

Yaponiyada sizning qo’lingiz bilan sushi iste’mol qilish yaxshi shakl hisoblanadi – restoran mehmoni oshpazga o’z hurmatini namoyish etadi.

Napoleon keki birinchi marta Moskva qandolatchilari tomonidan Rossiyadan Frantsiya imperatorining quvib chiqarilishining 100 yilligi sharafiga tayyorlangan. Shirin dastlab uchburchak shaklda bo’lib, frantsuz bosh kiyimini eslatdi.

Qadimgi Rossiyada borscht lavlagi kvasida hogweed bulyoni deb nomlangan.

Qadimgi zamonlardan beri Yaponiya aholisi juda ko’p dengiz mahsulotlarini iste’mol qilganligi sababli, ularning ovqat hazm qilish tizimida bunday oziq-ovqat mahsulotlarini yanada samarali parchalashga imkon beradigan maxsus mikroorganizmlar paydo bo’ldi.

Dastlab, evropaliklar sabzi mevasini emas, balki ziravorlarni eydilar. Portugaliyada hamon sabzi tepalaridan murabbo tayyorlanmoqda.

Skandinaviya mamlakatlarida buzilgan baliqning bir nechta an’anaviy taomlari mavjud – Islandiyada hakarl chirigan köpekbalığı go’shtidan tayyorlanadi, Shvetsiyada nordon selderey surstremming juda mashhur.

Chilida qo’llaringiz bilan ovqatlanish odatiy hol emas – plastinkada nima bo’lsa ham, yaxshi muomala qilgan kishi pichoqlardan foydalanishi kerak.

Xitoyda mashhur noodle bo’laklarga bo’lak bo’lolmaydi, chunki ular uzoq umr ko’rish va sog’liqni anglatadi.

Yaponiyada ovqatlanish paytida baland ovoz bilan siqish odat tusiga kirgan, ayniqsa sho’rva va non yeyish paytida. Shunday qilib, yaponiyaliklar oshpazga bu taomni qanchalik yoqtirishlarini namoyish etishadi.

Qozog’istonda mehmonlarga hech qachon bir stakan choy quyilmaydi, chunki ularga g’amxo’rlik qilish yoqimli va sharafli vazifa hisoblanadi. Agar qozoq baribir kosani lattaga to’ldirgan bo’lsa, demak, bu xonadonga mehmon qabul qilinmaydi.

Frantsiyada nonni plastinkaning chetiga emas, balki stolga qo’yish odatiy holdir. Bundan tashqari, asosiy ovqatdan oldin bulon yoki tostni iste’mol qilish yomon shakl hisoblanadi.

Katolik cherkovi rahbari, bu hayvonlarning go’shtini Lent paytida eyish uchun, Janubiy Amerikaning yirik kemiruvchisi kapybarani baliq deb e’lon qildi. Gvineya cho’chqalarining ushbu qarindoshlaridan olingan idishlar dunyoning ko’plab mamlakatlarining oshxonalarida hozir ham mavjud.

Dunyodagi eng katta taom – bu Marokashda qadimgi vaqtlardan beri pishirilgan tuya. Hayvonning tana go’shti butun qo’chqor, 20 tovuq, 60 dona tuxum va boshqa ingredientlar bilan to’ldirilgan. Fransuz Camembert pishloqining muddati tugashidan oldin ayniqsa mazali bo’ladi.